Soms klinkt het heel aantrekkelijk om een camper in het buitenland te kopen. En eerlijk is eerlijk: een camper kopen in het buitenland en die zelf via de RDW importeren kan een aardig financieel voordeel opleveren. Veel campers die bij de Nederlandse dealers worden aangeboden, komen ook uit het buitenland, met name uit Duitsland. Maar reken je niet rijk. Prijzen van nieuwe campers zijn daar lager, omdat Duitsland geen bpmkent. Die extra belasting bedraagt in Nederland al gauw zo’n 10 duizend euro op een nieuwe auto. BPM wordt alleen geheven over het basisvoertuig en niet op de opbouw.
Camper importeren
Wanneer je zélf een camper uit het buitenland importeert, houd er dan rekening mee dat je alsnog die bpm moet afdragen. Naarmate een wagen ouder wordt, neemt de bpm af, tot er bij de import van een auto van een aantal jaren oud nog maar een beperkt deel van de oorspronkelijke bpm verschuldigd is. Het importeren van een camper kan complex en tijdrovend. Denk aan tijdelijke kentekens zowel in het buitenland als in Nederland (voor één dag), verzekeringen in elk land met verschillende tijdelijke kentekens of transport op een ‘camper-ambulance’. Keuring bij RDW en definitief kenteken enz. enz. Het importeren van een camper uit het buitenland kun je ook uitbesteden. Een importeur kan zowel de administratie als het transport uit handen nemen. Vanwege de kennis en ervaring weten ze wat de meest gunstige bpm-berekening voor jouw importcamper is. Welke stappen er nodig zijn om een Nederlands kenteken te krijgen beschrijft de RDW op hunwebsite.
Risico’s
In de afstand schuilt het gevaar. Want bij aankoop van een camper op honderden kilometers van je huis, ga je niet even terug voor een garantieclaim. Ookrechtsbijstandverzekeringen sluiten dit soort aankopen vaak uit: ondanks de Europese eenwording werkt het rechtssysteem in het buitenland nog steeds heel anders. Het kopen van een gebruikte camper zonder deze gezien te hebben is altijd onverstandig, of hij nu uit Duitsland komt of van de handelaar om de hoek. Maar wie gaat er even langs bij een camper die te koop staat in Stuttgart? Handelaren hebben vaste contacten en weten precies met wie ze in Duitsland zaken doen. Een particulier is een gewillige prooi voor oplichters. De systemen om de kilometerstand te registreren in het buitenland niet zo waterdicht als in Nederland. Bij een camper in België is het bijna zeker dat de cijfers kloppen. In de rest van Europa is dit minder goed op orde en kan er makkelijker gerommeld zijn met de kilometerstand.
Tips bij de aankoop
Zoals gezegd zitten er voordelen aan het importeren van een camper vanuit het buitenland. Om het invoeren tot een succes te maken raden wij u aan om deze zaken in acht te nemen.
Uiterlijk kan bedriegen
Wanneer je zelf geen kennis van autotechniek hebt, plan een bezichtiging dan samen met iemand dat wel heeft. Bekijk ook de buiten- binnen- en onderzijde van de camper, ook onder de motorkap. Vraag naar het apk-rapport waaruit blijkt wat de technische staat van de camper is. Bij de invoerkeuring door de RDW kan de apk-vervaldatum worden overgenomen.
Papieren
Verzamel en controleer zoveel mogelijk papieren die bij de camper horen. Verzeker je ervan dat het kentekenbewijs volledig is, dat kan namelijk uit meerdere delen bestaan. Controleer ook altijd of het Voertuig Identificatie Nummer (VIN) op het kentekenbewijs gelijk is met het VIN dat in het voertuig staat.
Aankoopnota
Vraag bij de handelaar in het buitenland en bij jouw eigen garage in Nederland na wat de regelingen rond garantie en coulance zijn. Laat dergelijke regelingen vastleggen in een aankoopnota of verkoopovereenkomst. Dat mag ook een handgeschreven versie zijn, uiteraard ondertekend. Hiermee heb je in ieder geval iets om op terug te vallen mochten er na de verkoop toch gebreken blijken.
Schade voertuig
Hou er rekening mee dat er in Nederland extra keuringseisen vereist zijn als je in het buitenland een voertuig met schade koopt. Aan deze extraschadekeuringzijn kosten verbonden. Ook duurt het dan vaak langer voordat je een Nederlands kentekenbewijs krijgt.
Tellerstand
Voor campers met Nederlands kenteken is de tellerstand te controleren via de RDW. Bij een buitenlands kenteken kun je dat doen met behulp van de informatie op dewebsite van de VAT.
Té mooi
Is de aanbieding te mooi om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo. Een lage kilometerstand, terwijl de autostoelen en matten versleten zijn; Ontbrekende onderhoudsboekjes of apk-rapporten; Documenten bevatten met pen aangepaste tellerstanden; De datum van vervanging van de distributieriem is nergens genoteerd; De prijs is een stuk lager dan de reële marktwaarde; etc. Dit zijn allemaal signalen waarbij voorzichtigheid geboden is!