B-komplex vitaminok: Milyen előnyökkel jár a fogyasztásuk? (2024)

2023.06.09.

by Szabó Zsófia

b-vitaminok

Vitaminok

1171 views

A B-komplex vitaminok fogyasztása jótékony hatással lehet az egészségre, főleg akkor, ha más forrásból nem jutsz elegendő mennyiségű B-vitaminhoz.

A B-vitaminok olyan tápanyagok csoportja, amik számos fontos szerepet játszanak a szervezetben. Különféle élelmiszerekben is megtalálhatók, így a legtöbb ember már az étrendjén keresztül is elegendő mennyiséghez juthat ezekből a vitaminokból.

Bizonyos tényezők azonban azt eredményezhetik, hogy a szervezetednek több B-vitaminra van szüksége. Ide tartozik például az életkor, a várandósság, a B-vitamin-szegény étrend, különböző egészségügyi állapotok, a genetika, némely gyógyszer fogyasztása, valamint az alkoholfogyasztás is.

Ilyen esetekben szükség lehet a B-vitamin pótlására. Azokat az étrend-kiegészítőket, amik mind a 8 B-vitamint tartalmazzák, B-komplex vitaminoknak vagy B-vitamin-komplexnek nevezik.

Íme a B-komplex vitaminok egészségügyi előnyei, valamint az adagolási ajánlások és a lehetséges mellékhatások.

Mik azok a B-komplex vitaminok?

A B-komplex kiegészítők esetében általában mind a nyolc B-vitamint egy tablettába csomagolják.

A B-vitaminok vízben oldódnak, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem tárolja őket. Emiatt az étrendnek minden nap biztosítania kell a pótlásukat. Számos fontos funkcióhoz járulnak hozzá, éppen ezért létfontosságúak az egészség megőrzéséhez.

A B-komplex kiegészítők általában a következőket tartalmazzák:

B1-vitamin (tiamin)

A tiamin alapvető szerepet játszik az anyagcserében azáltal, hogy segít a tápanyagok energiává alakításában. A leggazdagabb táplálékforrások közé tartozik a sertéshús, a napraforgómag és a búzacsíra.

B2-vitamin (riboflavin)

A riboflavin segít az élelmiszerek energiává alakításában és antioxidánsként is működik. A legmagasabb riboflavin-tartalmú élelmiszerek közé tartozik a szervhús, a marhahús és a gomba.

B3-vitamin (niacin)

A niacin szerepet játszik a sejtjelátvitelben, az anyagcserében, valamint a DNS-termelésben és -javításban. Az élelmiszerforrásai közé tartozik a csirke, a tonhal és a lencse.

B5-vitamin (pantoténsav)

Más B-vitaminokhoz hasonlóan a pantoténsav is segíti a szervezetet, hogy a táplálékból energiát nyerjen, és részt vesz a hormon- és koleszterintermelésben is. A máj, a hal, a joghurt és az avokádó mind jó forrásai.

B6-vitamin (piridoxin)

A piridoxin részt vesz az aminosav-anyagcserében, a vörösvértest-termelésben és a neurotranszmitterek létrehozásában. Legjobb forrásai a csicseriborsó, a lazac és a burgonya.

B7-vitamin (biotin)

A biotin nélkülözhetetlen a szénhidrát- és zsíranyagcseréhez, és szabályozza a génexpressziót. Az élesztő, a lazac, a tojás, a sajt és a máj a biotin legjobb élelmiszerforrásai közé tartoznak.

B9-vitamin (folát)

A folát szükséges a sejtnövekedéshez, az aminosav-anyagcseréhez, a vörös- és fehérvérsejtek képződéséhez, valamint a megfelelő sejtosztódáshoz. Megtalálható olyan élelmiszerekben, mint a leveles zöldek, a máj és a bab, továbbá étrend-kiegészítőkben folsav formájában.

B12-vitamin (kobalamin)

A B-vitaminok közül talán a legismertebb a B12, ami létfontosságú a neurológiai működéshez, a DNS-termeléshez és a vörösvértestek fejlődéséhez. A B12 megtalálható állati eredetű élelmiszerekben, például húsokban, tojásban, a tenger gyümölcseiben és tejtermékekben.

Bár ezeknek a vitaminoknak van néhány közös jellemzője, mindegyikük egyedi funkciót tölt be, és különböző mennyiségben is van rájuk szüksége a szervezetünknek.

Bár korábban egy másik alapvető tápanyagot, a kolint – ami mutat némi hasonlóságot a B-vitaminokkal – korábban szintén a B-komplex vitaminok közé sorolták, valójában nem is vitamin és nem is ásványi anyag.

Kinek javasolt a B-komplex készítmények fogyasztása?

Mivel a B-vitaminok számos élelmiszerben megtalálhatók, kevesebb esetben alakul ki a hiányuk a megfelelő étrend követése mellett.

Bizonyos körülmények azonban megnövelik a B-vitaminok iránti igényt, ami szükségessé teszi a kiegészítők fogyasztását.

Várandós vagy szoptató hölgyek

A terhesség alatt a B-vitaminok, különösen a B12-vitamin és a folát iránti igény nő meg a szervezetben. Ez azért van, mert a magzati fejlődés támogatásához mindkettő szükséges.

Terhes vagy szoptató nők esetében – különösen a vegetáriánus vagy vegán étrendet követőknél – kulcsfontosságú a B-komplex vitaminok pótlása.

A B12- vagy folsavhiány terhesség vagy szoptatás alatt súlyos neurológiai károsodáshoz vagy születési rendellenességekhez vezethet a magzatban vagy a csecsemőben.

B-komplex az idősebb felnőtteknek

Az életkor előrehaladtával csökken a B12-vitamin felszívódásának a képessége, valamint csökken az étvágy is, ami megnehezíti egyesek számára, hogy pusztán a diétával elegendő B12-vitaminhoz jussanak.

A szervezet azon képessége, hogy B12-t szabadítson fel az élelmiszerből, hogy felszívódhasson, a megfelelő mennyiségű gyomorsavtól függ.

A becslések szerint azonban az 50 év felettiek 10-30 százaléka nem termel elegendő gyomorsavat a B12 megfelelő felszívódásához. A gyomorsav csökkentésére szolgáló gyógyszerek szintén gátolhatják a B12-vitamin felszívódását.

A B12-hiány összefüggésbe hozható az idősebb emberek depressziójának és hangulati zavarainak megnövekedett arányával.

A B6-vitamin és a folát hiánya szintén gyakori az idősebb felnőtteknél.

Egészségügyi problémákkal küzdők

Bizonyos betegségek – például cöliákiában, rákban, Crohn-betegségben, alkoholizmusban, pajzsmirigy alulműködésben és étvágytalanságban – szenvedő embereknél nagyobb valószínűséggel alakulnak ki tápanyaghiányok, beleértve a B-vitaminokat is.

Ezen körülmények mellett a betegeknek gyakran azt tanácsolják, hogy rendszeresen fogyasszanak egy B-komplex vitamint a hiányosságok korrigálása vagy elkerülése érdekében.

Vegetáriánusok és vegánok

A B12-vitamin legfőbb forrásai az állati eredetű termékek. Éppen ezért a vegánok és a vegetáriánusok ki vannak téve a B12-hiány kialakulásának kockázatának, ha nem jutnak elegendő vitaminnal dúsított élelmiszerhez vagy a megfelelő étrend-kiegészítőhöz.

A napi B-komplex segíthet azoknak, akik úgy döntenek, hogy olyan étrendet követnek, amely kizárja az állati eredetű termékeket, hiszen így elegendő mennyiségű B-vitaminhoz juthatnak.

Bizonyos gyógyszereket szedők

Többek között például a fogamzásgátló tabletták számos B-vitamin fajtát kimeríthetnek a szervezetben, beleértve a B6-, a B12-, a B9- és a B2-vitamint is.

A B-komplex fogyasztásának egészségügyi előnyei

Kutatások kimutatták, hogy a B-vitamin-kiegészítők fogyasztása még azok számára is hasznos lehet, akiknek nincs fokozott igényük ezekre a tápanyagokra.

1, Csökkenheti a stresszt és javíthatja a hangulatot

A B-komplex vitaminokat gyakran használják a fáradtság csökkentésére és a hangulat javítására. Egyes tanulmányok azt is sugallják, hogy a B-vitaminok javíthatják a hangulatot és javíthatják a kognitív teljesítményt is.

Egy 33 napos, 215 férfi bevonásával végzett vizsgálat során megállapították, hogy a nagy dózisú B-komplexszel és ásványi anyag kiegészítővel végzett kezelés javította az általános mentális egészséget és a stresszt, valamint javította a tesztek során a kognitív teljesítményt is.

2, A B-komplex csökkentheti a szorongás vagy a depresszió tüneteit

Míg a B-komplex vitamin-kiegészítők nem gyógyítják a mentális egészségi állapotokat, segíthetnek javítani a depresszió és a szorongás tüneteit.

Egy 60, depresszióban szenvedő felnőtt bevonásával végzett vizsgálat kimutatta, hogy a B-vitamin-komplex 60 napon át történő fogyasztása a depresszió és a szorongás tüneteinek jelentős javulását eredményezte a placebóhoz képest.

Egy másik tanulmány kimutatta, hogy a B12-, B6- és B9-vitamin tartalmazó vitaminok egy éven keresztül történő fogyasztása fokozottabb és tartósabb antidepresszáns választ eredményezett, mint a placebó.

Vedd figyelembe, hogy bizonyos B-vitaminok, köztük a B12, a B6 és a folát alacsony szintjét összefüggésbe hozták a depresszió fokozott kockázatával, éppen ezért fontos kizárni ezen tápanyagok hiányát akkor, ha depressziós tüneteket tapasztalsz.

Ajánlott adagolása

Minden B-vitaminnak van egy meghatározott napi ajánlott mennyisége, ami a nemtől, az életkortól és egyéb tényezőktől függ.

A nők és a férfiak számára a hivatalos napi ajánlott mennyiség a következő:

NőkFérfiak
B1 (tiamin)1.1 mg1.2 mg
B2 (riboflavin)1.1 mg1.3 mg
B3 (niacin)14 mg16 mg
B5 (pantoténsav)5 mg5 mg
B6 (piridoxin)1.3 mg1.7 mg
B7 (biotin)30 mcg30 mcg
B9 (folát)400 mcg400 mcg
B12 (kobalamin)2.4 mcg2.4 mcg

A várandós és szoptató hölgyeknek nagyobb mennyiségű B-vitaminra van szükségük, míg a csecsemőknek és a gyermekeknek kevesebbre.

Ha pedig B-vitamin-hiányban szenved valaki, akkor nagyobb adagokkal kell visszapótolnia a hiányt.

Lehetséges mellékhatások a B-komplex esetében?

Mivel a B-vitaminok vízben oldódnak, nem valószínű, hogy az étellel vagy a megfelelően fogyasztott étrend-kiegészítőkkel túl sokat fogyassz ezekből.

A túlzottan és szükségtelenül magas mennyiségek azonban okozhatnak mellékhatásokat.

A B3 túl nagy dózisai hányáshoz, magas vércukorszinthez és bőrpírhoz vezethetnek.

A B6 nagy dózisai idegkárosodást, fényérzékenységet és bőrelváltozásokat okozhatnak.

A B-komplex kiegészítők másik „mellékhatása” az, hogy élénksárgává teszi a vizeletet. Bár ez elsőre ijesztő és fura lehet, ez a jelenség egyáltalán nem veszélyes. Egyszerűen a szervezet megszabadul a felesleges vitaminoktól, amit nem tudott felhasználni.

Forrás: www.healthline.com

B-komplex vitaminok: Milyen előnyökkel jár a fogyasztásuk? (1)
B-komplex vitaminok: Milyen előnyökkel jár a fogyasztásuk? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Mrs. Angelic Larkin

Last Updated:

Views: 5919

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Mrs. Angelic Larkin

Birthday: 1992-06-28

Address: Apt. 413 8275 Mueller Overpass, South Magnolia, IA 99527-6023

Phone: +6824704719725

Job: District Real-Estate Facilitator

Hobby: Letterboxing, Vacation, Poi, Homebrewing, Mountain biking, Slacklining, Cabaret

Introduction: My name is Mrs. Angelic Larkin, I am a cute, charming, funny, determined, inexpensive, joyous, cheerful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.